Videoovervågning - Det bør du vide inden køb

Andreas Thomsen

Skrevet d. 04/10/2017 af Andreas Thomsen

Videoovervaagning

Videoovervågning af privaten, kontoret eller virksomheden er ikke bare overvågning. Der findes nemlig flere forskellige systemer med mange funktioner.

Det kan føles som at være en i jungle at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert inden for sikkerhedsbranchen, hvilket naturligvis også i en særlig grad gør sig gældende for prisen.

I denne guide vil vi forsøge at vejlede dig til, hvad der kan være anbefalesværdigt at investere i og samtidig indikere, hvordan det er muligt at spare tusindevis af kroner, hvis du selv er lidt af en handyman.

Videoovervågning med kamerasystem i god kvalitet

Det er muligt at finde komplette kamerasystemer i prisklasser, der starter fra cirka kr. 2.500 og går op til kr. 100.000. Allerede her vil en hel del være, forvirrede efter få og korte Google-søgninger, og det enorme prisudsving. Det er helt forståeligt og en naturlig ting i købsadfærden, men hvis du som køber har et mindre kendskab til indholdet i pakkerne, så kan du lynhurtigt sortere fra og til.

Som udgangspunkt kan det hurtigt konkluderes, at pakken til kr. 2.500 er for billigt, og leveres formentligt i analog kvalitet, hvilket er forældet, og ikke anbefalesværdigt i 2017. Omvendt er pakken til kr. 100.000 for dyr løsning, fordi der ikke findes ”standard” kameraer i en sådan kvalitet, der har en værdi af denne sum.

Der skal selvfølgelig tages forbehold for indholdet i pakken, men et system i nærheden af kr. 100.000 bør indeholde minimum 30 kameraer eller have en helt unik egenskab, som ikke er kendt eller set i andre videoovervågningskameraer.

Komplet videoovervågning til 10.000 kroner

Men lad os nu komme til sagen – Du skal først sætte dig for, hvor mange kameraer du ønsker på dine arealer. Det kan være relativt standard at anvende fire overvågningskameraer til at overvåge en privat bolig.

Det samme antal er gældende for mindre butikker, hvor der eksempelvis ønskes overvågning af kasseekspeditionen, baglokalet, indgangspartiet og hovedarealet i forretningen. I sådanne tilfælde vil det være muligt at købe et komplet overvågningssystem med alt inklusiv i underkanten af kr. 10.000.

Komplet videoovervaagning

Komplet videoovervågning fra kr. 9.699.- hos CC-Trading.dk

I ovenstående videoovervågning kamerapakken fås et system med alt, hvad der skal bruges. Det er ofte sådanne systemer, der sælges af professionelle vagt- og alarmselskaber til en pris, der kan ganges med tre-fire stykker.

I sådanne tilfælde vil der typisk inkluderes montering – dog bør dette ikke være en nødvendighed, hvis køberen selv kan trække kabler og finde ud af at anvende en iPhone eller anden SmartPhone på et basalt brugerniveau.

Det er blevet så simpelt at opsætte videoovervågning nu til dags, hvorfor det vil være meget sparerigt selv at håndtere selve monteringen af systemet. I tilbuddet oven for kan det være aktuelt at opgrade en firekanals NVR til en ottekanals (de fås typisk i 4, 8, 16 og 32 kanaler), da det i så fald på et senere tidspunkt vil være muligt at tilkoble ét til fire kameraer mere uden den store meromkostning.

Videoovervågningssystem med nem opsætning  

Rent praktisk skal der trækkes ét kabel fra hvert overvågningskamera og ind til optagerboksen. Det vil sige, at der i dette tilfælde skal tilkobles fire netværkskabler i alt. At trække et kabel – hvad betyder det? Ja, det er ganske simpelt.

Det fungerer på samme måde som, hvis du skal forbinde et TV med et antennekabel, du skal forbinde computeren med et netværkskabel, eller hvis en PlayStation skal tilsluttet en skærm. Fælles for dem alle er, at begge ender indeholder et stik, som skal indsættes i de relevante enheder – her i et kamera og i optagerboksen.

Hvordan overgangen fra den ene ende til den anden skal foregå, er helt op til brugeren selv. Mange vælger at gemme kablerne væk på loftet montere dem i en kabelskinne fra det lokale byggemarked, eller bare lader dem svæve langs gulvet, loftet eller væggen. Efterfølgende skrues kamerabeslagene fast i den væg/loft, hvor det ønskes, at videoovervågningen skal overvåge.

Det er igen meget simpelt og kræver hverken en uddannelse som tømrer eller noget der ligner. Det kan sammenlignes med at opsætte en lampe i hjemmet – dog uden faren for elektriciteten. Dét var den håndværksmæssige del af monteringen af videoovervågning. I det næste afsnit kan du læse om selve indholdet i pakken – herunder de mulige funktioner, samt hvordan disse installeres.

Hold øje med dit hjem, butik eller virksomhed med din smartphone

smartphone
Du kan tjekke op på, om alt er i orden med din smartphone uanset hvor du befinder dig.

Det er selve optager boksen, der fungerer som hovedpanelet eller computeren i et videoovervågningssystem.

De enkelte kameraer filmer så vidt bare, mens boksen sorterer fra og til alt efter, hvordan brugeren nu ønsker systemet. En optagerboks kaldes typisk enten DVR- eller NVR-optager, og nu skal du kigge godt efter.

Er du en del af det nye århundrede, og synes du det der med SmartPhone er vældigt smart?

I så fald køb en NVR optageren. Lad dig ikke friste (læs: snyde) af den billigere pris, fordi det lever simpelthen ikke op det nutidens krav til videoovervågning.

Et analog TV-signal – hvem er interesseret i det igen? Timevis opsætning af netværksindstilling én gang, to gange, tre gange, og ikke mere – det er erfaret, at kamerasystemet bare komme til at stå ubrugbart! Vi taler af erfaring; det kan ikke betale sig at investere i en DVR frem for en NVR. En NVR er kommet for at blive, hvilket synes at være en fornuftigt tankegang, da det aldrig været nemmere for den private bruger at installere videoovervågning selv.

Kom på online med smartphone og QR-kode

QR kode
Alle mobiltelefoner kan scanne QR-koder, og opsætning tager kun få minutter.

En netværksoptager (NVR), eller network video recorder, som den også betegnes, anvendes til nutidens videoovervågning, hvor opløsningen leveres i en knivskarp digital kvalitet.

Samtidig har det aldrig været nemmere at opsætte netværksdelen på telefon eller computer, fordi boksen netop er en ”netværksmaskine”, og derfor allerede er tilkoblet netværk.

Scan en QR-kode, og du vil være kørende online! Så nemt kan det i princippet gøres.

Er du ikke bekendt med QR-koder, så er det godt, der er lavet en manual metode, hvor der blot skal indtastes indhold i tre felter: Boksens Mac-adresse, et ønsket brugernavn samt en adgangskode.

Dette er fremgår tydeligt, at brugervejledninger til systemet, men er du stadig i tvivl, så sidder kundesupporten ikke længere væk, end at de ved en kort etminuts telefonssamtale kan forklare, hvilke tal der skal indtastes hvor. Lad mig understrege – det har aldrig været nemmere at installere videoovervågning.

Videoovervågning med et brugervenligt system

Rent funktionelt er boksen lige til at navigere i. Det er illustreret med såvel tekst som billeder og er generelt meget brugervenligt. Igen sidder kundesupporten ikke længere end et telefonopkald væk, og kan temmelig sikkert besvare dine forespørgsler inden for få minutter.

Rent brugsmæssigt er det muligt at fortælle systemets kameraer, hvordan man ønsker, at disse skal opføre sig. Forfattet på en anderledes måde – det er muligt at styre hvert enkelt kamera til at optage ved bevægelse, konstant eller inden for en given tidsperiode.

Det er ligeledes muligt at styre, hvor meget bevægelse, der skal være, eller om der overhovedet skal være nogen optagelse. Flere vælger ikke at optage bestemte lokaler, hvis der eksempelvis sidder medarbejdere på arbejdet eller lignende situationer, hvor folk kan føle sig overvåget på en negativ måde.

Du kan i øvrigt læse mere om videoovervågning og lovgivning her

Gem videoovervågning ned på NVR boksen

En NVR boks behøver ikke nødvendigvis at være tilkoblet en skærm eller monitor konstant. Mange vælger blot at lade boksen være gemt væk, og følge optagelserne på telefon eller computer, hvorfor det være unødvendigt med en synlig kameraboks.

Det kan dig lade sig gøre at overføre signalet fra boksen til et almindeligt fjernsyn eller monitor via et HDMI- eller VGA kabel. Optagelserne fra kameraer lagres på en indbygget harddisk i maskinen. Denne vil typisk kunne lagre de sidste 7-14 dage, hvorefter de ældste optagelser automatisk overskrives. På denne måde sikrer brugeren altid at have de sidste nye hændelser gemt på harddisken.

Ved køb af en overvågningssystem som ovenstående vil der altid medfølge en gratis app til telefonen, hvad enten der er tale om en Apple iPhone eller anden SmartPhone med Android-styresystem. Der er naturligvis også program til installation på computeren inkluderet i pakken.

Huskeseddel