Alt, man skal vide om bredbånd

Andreas Thomsen

Skrevet d. 22/03/2022 af Andreas Thomsen

Alt, man skal vide om bredbånd

Sponsoreret indhold

Når man vælger internet til sin husstand, er et af de helt store valg ofte, hvordan man vil have det leveret. Langt de fleste husstande i Danmark kan nemlig vælge mellem at få billigt bredbånd eller fibernet.

Især i løbet af de senere år er der kommet ekstremt stort fokus på fibernet, men der er fortsat mange fordele ved at købe bredbånd til sin husstand, og for de fleste husstande i Danmark vil dette også være det bedste valg. Det er dog stadig en god idé at sætte sig ind i, hvad det egentlig er for noget, inden man kontakter en bredbåndsudbyder.

Langt de fleste husstande kan få bredbånd via coax-kabler

En af ulemperne ved at benytte sig af fibernet er, at det langt fra er alle husstande i Danmark, som kan få internet via fiber. Det kan nemlig være meget dyrt at få anlagt fibernettets lyslederkabler, og det kommer til at tage mange år endnu, før alle husstande i Danmark har adgang til det. Til gengæld er der mulighed for hurtigt og billig bredbånd i størstedelen af Danmark.

Bredbåndspriser er derfor generelt også en del lavere end fibernetpriser, fordi der nemlig ikke skal tilregnes udgifter til nedgravning af nye kabler. Bredbåndets coax-kabler er nemlig allerede nedgravet i størstedelen af Danmark – det inkluderer også udkantsdanmark og andre områder, hvor der ikke lige foreløbigt kommer fiber.

Benytter man sig af onlinebredbåndsmålere, vil man hurtigt se, at langt de fleste husstande vil kunne få leveret internet via bredbåndsløsninger i meget høje hastigheder, som passer til langt de flestes behov.

Hvorfor vælge bredbåndsabonnement fremfor fiber?

Der er altså mange fordele ved at vælge et bredbåndsabonnement. Der er ikke bare større tilgængelighed ved billigt bredbånd, men der tilbydes også hastigheder, som dækker de flestes behov. Det gælder også, hvis ens familie streamer i høj kvalitet eller skal bruge mange Mb/s, når der skal games med vennerne.

Derudover ser man også, at bredbåndspriserne ofte er markant lavere end priserne på fibernet. Det skyldes både de manglende udgifter til nedgravningen af kabler, større udvalg af abonnementer og større konkurrence på bredbåndsabonnementer, hvilket i sidste ende kommer forbrugeren til gode. Der kan altså være mange penge at spare, hvis man vælger at købe bredbånd.

Hvordan finder man det billigste og bedste bredbånd?

Når man skal finde en udbyder af bredbånd, gælder det om at benytte sig af uafhængige bredbåndstest, så man både kan se hastigheder og de priser, som de forskellige bredbåndsudbydere tilbyder.

Derudover er det en god idé også lige at kaste et blik på et kort over de forskellige udbyderes dækning på tværs af landet. Det er langt de fleste husstande, som har muligheden for en solid og hurtig forbindelse, men enkelte husstande kan dog stadig drage fordel af en anden type forbindelse.

Til sidst er det en god idé at få kortlagt ens egne behov for internet – hvor mange Mb/s har man brug for, hvad bruger man internettet til, og hvor mange skal generelt bruge nettet på samme tid? Det har nemlig alt sammen indflydelse på den forbindelse, som er den rette for din husstand.

Huskeseddel