Den ultimative drone guide

Er du en dem som overvejer du at købe en gadgets drone? Så læs videre i denne komplette drone guide.

Rigtig mange af os har et eller andet sted hørt om droner og forbinder det måske noget professionelt udstyr som kun bruges af high tech nørder eller af amerikanske speciel agenter.

Det kan også godt lyde sådan, men faktisk forholder det sig ikke sådan og droner er næsten blevet ligeså populært hobby som fjernstyrede RC biler.

En drone er en radiostyret helikopter med fire eller flere rotorer, som gør dem nemmere at manøvre i forhold til almindelige helikoptere.

De hedder også kvadroekoptere eller multikoptere, helt afhængigt af antallet af rotorer dronen er bygget med.

De sidste par år har interessen steget voldsomt og ligeledes er der også sket en enorm udvikling, indenfor droner der betyder, at de findes i alle prisklasser på alle niveauer.

Fjernstyringen er blevet billigere og med børsteløse motorer giver det et mindre effekttab og et længere varende batteri levetid.

Ligesom mikro droner har fået bedre batterier med litiumpolymer med en høj kapacitet til, at levere strøm effektivt.

Det er blevet nemmere, at styre helt almindelige selvstabiliserende droner og det bliver også mere almindeligt, at dronerne er med indbygget GPS.

Den indbyggede GPS kan indstilles til, at dronen kan flyve en programmeret rute og automatisk vende tilbage til udgangspunktet, hvis uheldet skulle ude, at man mister kontrollen.

Den indbyggede GPS sikrer også, at der er nok batteriet til at dronen kan nå og vende tilbage udgangspunktet, inden den er ved at løbe tør for strøm. 

Det kan være en god idé, at finde gode genopladelige batterier såfremt dronen ikke er med indbygget lithium batteri.

Dronebutikken

Hvad er en Drone?

Drone flyvning er for mange mennesker blevet til en hobby og er dem der syntes, at det er sjovt at selv kunne flyve med noget, som kan sammenlignes med radiostyrede biler.

De seneste år er der er kommet mange nye interesserede hobby drone flyvere, der blandt andet skyldes prisen som i dag er til, at betale for.

En drone kan købes for cirka 1000 kroner i dag, som kan kategoriseres som legetøj der både kan bruges af børn og voksne på begynder stadie.

Andre bruger dronerne i forbindelse med deres arbejde som f.eks. kunne være professionelle fotografer som skal have taget specielle billeder fra forskellige vinkler.

Fotografen kan udover professionelle billeder også kunne filme videoer i Full HD kvalitet, som kræver særlige vinkler der ikke ville kunne gennemføres fra landjorden.

Der findes også helt små mikro droner til indendørs brug, hvor børnene kan være med.

Hvad er en drone
Droner findes i flere forskellige farver og prisen for en god hobby droner starter fra omkring 1.500 kroner.

Amatører eller sportsfolk bruger også dronerne i forbindelse med, at producere de bedste videoklip. Salget er eksploderet de sidste par år og skyldes popularitet er steget væsentligt, og prisen er faldet på flyverne de sidste par år.

Udover fotograferne kan andre faggrupper bruge dronen i forbindelse med arbejdet, der giver et vis fleksibilitet.

Politiet kan f.eks. bruge dem til større demonstrationer eller efterforsknings arbejde.

Håndværkene kan inspicere taget på et hus, uden at selv skulle kravle derop. Ejendomsmæglere kan tilbyde flotte billeder af deres kunders huse, landmålere kan få et overblik over et større områder og få hjælp til byplanlægning.

Mulighederne er mange og der vil i fremtiden helt sikkert komme mange nye faggrupper som vil kunne brugen en drone til en mere fleksibel hverdag.

Typer af droner

Der er droner i mange variationer til alle slags priser. Man starter helt nede i 1000 kroners klassen og fortsætter derop af til over 50.000 kroner.

Dronerne er delt op i kategorier der giver et overskueligt overblik over hvad der findes på markedet.

Legetøj & Begynder

Legetøjs droner er for børn og for dem der ikke tager det seriøst og vil have lidt sjovere hverdag.

Dronen har begrænsede funktioner og derfor kan et kamera heller ikke forventes, at komme med til den pris.

Her er der typisk tale om en fætter BR eller Bilka drone som kan erhverves for imellem 500 til 1.500 kroner.

Se prisenDronebutikken.dk

Hobby

Hobby droner er for dem, der gerne vil flyve mere seriøst, som gerne vil ”snuse” til drone flyvning og vil prøve det af inden de smider flere penge efter en ”rigtig” drone.

Som standard udstyr er der integreret et kamera der både filmer og skyder billeder i en ok kvalitet. Prisen på disse droner ligger imellem 1.500 til 5.000 kroner.

Se prisenDronebutikken.dk

Avanceret

For entusiaster, der ønsker godt kram med alle funktioner. Her kommer det gode udstyr virkelig for sin ret.

Kameraerne er i denne her prisklasse en HD video optagelse. Droner i en avanceret klasse flyver godt og man kan optage professionelle videoer.

Priser ligger omkring imellem 6000 – 10.000 kroner.

Se prisenDronebutikken.dk

Semiprofessionel

Endnu bedre og mere avanceret droner, hvor der nu er mulighed for både pilot og kameraoperatør.

Der kan i denne prisklasse filmes videoer i Full HD der bringer niveauet et takt derop af.

Der er stadig tale om færdige byggede droner, med mange avancerede muligheder. Prismæssigt ligger man i denne kategori imellem 15.000 – 30.000 kroner.

Se prisenDronebutikken.dk

Professionel

Her finder du de ultimative droner til professionelt brug, som de færreste ”hobby folk”vil investere så mange penge i.

Der kræves en god teknisk styring og god viden med i bagagen. I denne klasse er dronerne bygget i et større og tungere kaliber.

Dronen skal kunne flyve med tungt og dyrt kameraudstyr, og samtidig kunne manøvre fornuftigt. Vi taler om noget af det bedste kram som findes på markedet som er meget teknisk anlagt.

Prismæssigt bevæger vi os rigtig godt deroppe af og starter fra omkring 35.000 kroner.

Se prisenDronebutikken.dk

Byg selv droner – Kræver tekniske og mekaniske færdigheder

Her bliver det virkeligt avanceret og nørdet. Det kræver meget mere end basal viden og kun et par timers drone flyvning.

Dem der bygger disse flyvermaskiner har fløjet i flere år, inden har taget skridtet videre til byg selv. De starter måske med et billigere kit, men løbende eksperimenterer de med egne komponenter og bruger rigtigt meget tid på, sammensætte den perfekte droner.

Prisen er svær fastslå da der er mange faktorer som spiller ind. Men indkøbsprisen starter typisk omkring de 25.000 kroner og fortsætter godt deroppe af.

Hvordan starter jeg med drone flyvning?

Det anbefales at tage et skidt ad gangen for din sikkerhed og derfor start ud med legetøjsniveauet. Allerede på begynder stadiet kan du fornemme om hobbyen er noget for dig eller ej.

Får man ikke en sjov og positiv oplevelse allerede de første par gange, skal man ikke længere eksperimenterer med det, da det måske alligevel ikke er noget for dig.

Set fra en økonomisk perspektiv er det en billig måde, at lære at styre en drone på. Det ville være ærgerligt både for dig og pengepungen, at få ødelagt en dyr drone fordi man teknisk set ingen erfaring har med manøvrering.

Husk at man aldrig investere i noget man ikke har råd til eller tåle at miste, især når vi her har med droner af gøre. Der kan ske uhensigtsmæssige styrt på grund af manglende manøvrerings færdigheder eller pludselige hændelser der også kan resultere i et styrt.

Drone flyvning
Det er egentligt ikke sværere end det lyder til, der er mange dygtige folk rundt omkring som kan hjælpe dig i gang. Dronebutikken er eksperter på området der ved alt om emnet.

Her er det vigtigste at pointere i, at øve dig med manøvren og dygtig gøre dig. Man lære det bedst på den hårde måde, og her er det bare ud i den friske luft og flyve.

Husk at der ikke findes en speciel bygget drone til dig og de alle er forskellige på hver sine måder. Det er helt individuelt fra hvilken model du flyver med, og det er i sidste ende ikke dronen der afgør om du får optaget fantasiske videooptagelse, men ham/hun der styrere maskinen.

Som sagt er det vigtigt, at understrege der ingen grund til, være alene om hobbyen som helt ny.

Der er mange andre interesserede i Danmark som dyrker det på forskellige stadier. Der er efterhånden kommet en del forums på internettet, hvor folk deler viden ud til andre.

Du kan også benytte facebook til, at finde en gruppe der praktisere flyvning med droner. Her gælder det om væren åben og ydmyg omkring det som begynder, da der sidder folk med rigtig mange guldkorn, som du kan tage til dig.

Der arrangeres ofte fælles træf, hvor der er rig mulighed for, at se andre droner i action og lære nye bekendtskaber

Flyvning med droner i Danmark

Det er vigtigt at man har styr på de danske regler omkring flyvning med ubemandede fartøjer. Lovningen er lavet for, at fremme sikkerheden i luftrummet og privatlivets fred.

Drone flyvning i Danmark reguleres ud fra trafikstyrelsens BL 9-4 Bestemmelser om luftfart med ubemandede luftfartøjer, der ikke har en samlet vægt over 25 kg.

I disse bestemmelser tages der højde for, at man tager hensyn for at man ikke udsætter hverken andres liv eller ejendomme ikke udsættes for fare.

I forbindelse med retningslinjerne, er der desuden blevet lavet disse regler for flyvning med droner:

  • Minimum afstand til offentlige flyvepladser: 5 km
  • Minimum afstand til bymæssig bebyggelse: 150 m
  • Minimum afstand til større offentlig vej: 150 m
  • Flyvehøjde med må ikke overstige: 100 m

Trafikstyrelsens har i 2013 pålagt yderligere restriktioner da der er været markant stigning af flyvende droner de sidste par. Her de nye regler som er trådt i kraft.

  • Minimum afstand til uheldssteder: 200 m
  • Minimum afstand til politistationer, fængsler og arresthuse: 150 m
  • Minimum afstand til kongehusets ejendomme: 150 m
  • Minimum afstand til militære områder: 150 m

Krav fra operatør eller pilot:

  1. Skal kunne til enhver tid kunne manøvre dronen
  2. Skal være i nærheden og under flyvning være i visuel kontakt.

Skal man have en godkendelse for at flyve droner?

Nej det er der ingen krav på og det utroligt vigtigt, at man følger Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-4. Man skal under hele flyvning have visuel kontakt med dronen, som også betyder at man ikke kan flyve droner i mørke. Denne regel gælder hele året rundt som skal respekteres.

For at flyve med ubemandede fartøjer skal man have en ansvarsforsikring. Det handler altså ikke om skader på fartøjet, men om skade, som du kan påføre andre med din drone.

Er du i tvivl skal du kontakte dit forsikringsselskab som kan hjælpe dig videre. Alternativet er at melde sig ind i en modelflyveklub, der har en kollektiv ansvarsforsikring.

Skal man have tilladelse til at filme i luften?

Nej det er man skal ikke have en godkendelse for, at filme i luften, men derimod er der helt klare retningslinjer for hvad du må fotografere.

Det er forbudt at fotografere eller filme personer, der opholder sig på et ikke frit tilgængeligt sted , som kunne i deres private have.

Bryder man lovgivningen kan man havne i økonomiske konsekvenser.

Det kan koster 2000 – 5000 kroner i bøde for privatpersoner, at bryde denne regel og udover bøden, bliver dronen konfiskeret og i tilfælde af grovere overtrædelser, kan man som privatperson blive yderligere straffet med helt op til seks måneders fængsel.

Må man flyve når som helst og hvor som helst?

Man skal følge Statens Luftfartsvæsens Bestemmelser om lufttrafik med ubemandede luftfartøjer.

Det betyder at du som privat person ikke må flyve drone højere end 100 meter over jorden, og at du skal holde afstand på 150 meter fra bebyggelse, offentlige veje og fra steder som politistationer, militære områder og fængsler.

Det er også strengt forbudt, at flyve droner over tætbefolkede områder, som inkluderer campingpladser, koloni eller sommerhusområder, samt områder, hvor et større antal mennesker er samlet i fri luft.

Her kunne det f.eks. være kræmmermarkeder, udendørs koncerter osv. Det er også vigtigt, at understrege man holder sig langt væk fra lufthavne eller militær flyvepladser.

Der er lavet strenge regler på området, som indebære at man ikke må flyve droner tættere end 5 km fra lufthavne og en afstand til militær flyvepladser på ikke mindre end 8 kilometer.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here