Smart teknisk beregner til køb af ejerbolig eller andelsbolig

Skrevet d. 16/02/2022 af

datalife-bolig

Dette indhold er sponsoreret

Uanset om du er førstegangskøber eller ej, er der er mange forhold at tage stilling til, når du skal ud at købe fast ejendom. En af de helt grundlæggende beslutninger er, om du skal investere i en ejerbolig eller en andelsbolig. Her er det vigtigt, hvordan din økonomiske situation ser ud. Det er netop her at en teknisk beregner, kan give mening for dig, for at danne et hurtigt overblik. Din økonomi har også betydning for, hvor meget du kan låne, hvilket du blandt andet kan finde ud af på https://www.mybanker.dk/laaneberegner/. Derudover er der også en række andre forhold, der gør sig gældende.

Læs indlægget og bliver lidt klogere på hele situationen. 

Det skal du vide om køb af en ejerbolig

Når du køber en ejerbolig, så har du fuld bestemmelsesret over ejendommen, med mindre du køber en lejlighed, hvor selve ejendommen og grunden, så vil være fælleseje. Når du skal låne til en ejerbolig, så kan du få dækket op til 80 % af købsprisen gennem et realkreditlån, der er billigere end et banklån. Derudover skal du selv kunne betale 5 % af kontantprisen. Køber du hus, vil du være ansvarlig for såvel udvendig som indvendig vedligeholdelse. Køber du en lejlighed, skal du betale til den fælles drift af ejendommen. 

Det bør du overveje, når du skal købe en andelsbolig

Vælger du derimod at investere i en andelsbolig, vil du ikke få fuld bestemmelsesret over boligen, men vil derimod få brugsret over en af afdelingens boliger. Inden du køber et andelsboligbevis, er det vigtigt at undersøge afdelingens økonomi, da ejerskabet af andelsboligerne er finansieret gennem boliglån, som du vil blive medansvarlig for. Du kan kun finansiere dit køb af en andelsbolig gennem oprettelsen af et banklån, hvilket er en dyrere løsning end et realkreditlån. Til gengæld er du kun ansvarlig for den indvendige vedligeholdelse, da blandt andet drift og udvendig vedligeholdelse finansieres gennem det boligtilskud, som hver andelshaver betaler til den fælles økonomi.

Så hvad skal du vælge?

Der er en række fordele og ulemper ved de to typer af ejerforhold. Hvis du ønsker dig at købe en bolig med en lav købspris, så er andelsboligen billig at investere i. Her bliver du også en del af et fællesskab med de andre andelshavere, som du deler ansvaret for vedligeholdelse med. Ønsker du derimod en bolig, som du kan spare op i, så er ejerboligen et godt bud. Her skal du dog være i stand til at stille med 5 % af købsprisen, og du skal betale ejendomsværdiskat og grundskyld. Til gengæld har du fuld selvbestemmelsesret over din ejerbolig.

Huskeseddel